justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Szczawiowa z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszna zupka szczawiowa.....

Szczawiowa  z jajkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szczawiowa z jajkiem

 

  • szczaw świeży 350 g
  • skrzydełka 4 sztuki
  • seler kawałek
  • marchewka 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • śmietana 18%
  • jajka na twardo 4 sztuki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Szczawiowa z jajkiem
Całą włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Zalewamy ją wodą i dodajemy do niej umyte mięso. Wszystko gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Dokładnie umyty szczaw siekamy dosyć drobno i podsmażamy na odrobinie masła. Przekładamy go do warzyw i bulionu. Gotujmy jeszcze około piętnastu minut. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zaprawimy śmietaną. Podajemy z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi na ćwiartki jajkami.
Szczawiowa  z jajkiem
Dokładnie umyty szczaw siekamy dosyć drobno i podsmażamy na odrobinie masła. Przekładamy go do warzyw i bulionu.