Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Szczawiowa z serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna zupa przez niektórych zapewne już zapomniana.

Szczawiowa z serem

Składniki:

Szczawiowa z serem

 

  • 1 słoik szczawiu siekanego
  • 1 łyżka margaryny,
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 kostki rosołowe
  • pieprz czarny mielony
  • 15 dag sera żółtego np. gouda

Sposób przygotowania:

Szczawiowa z serem
Szczaw przesmażamy na rozgrzanej margarynie. W garnku gotujemy wodę z kostkami rosołowymi. Dodajemy przesmażony szczaw i gotujemy chwilę. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do zupy. W miseczce rozmącamy mąke i majonez w szklance wody. Przelewamy do zupy i gotujemy około 10 minut. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach . Posypujemy nim zupę i od razu podajemy.