Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Szczupak duszony w winie

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rybę oczyścić, umyć, pokroić na porcje. Oczyszczoną włoszczyznę pokroić w

Szczupak duszony w winie

Składniki:

Szczupak duszony w winie

 

  • 1 kg szczupaka (albo 50 dag filetów)
  • 3 średnie cebule
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 marchewki
  • 6 łyżek oleju
  • 1 szkl białego wina
  • 1 łyżka tartej bułki
  • zielenina
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Szczupak duszony w winie
Rybę oczyścić, umyć, pokroić na porcje. Oczyszczoną włoszczyznę pokroić w cienkie słupki (jak zapałki). W płaskim naczyniu rozgrzać olej, włożyć rozdrobnioną włosczyznę, krótko podsmażyć, ułożyć kawałki ryby uprzednio posolonej, skropić sokiem z cytryny. Wlać do naczynia 3-4 łyżki wody, przykryć i na bardzo małym ogniu dusić około 10 minut. Następnie zalać rybę białym winem i jeszcze razem dusićokoło 15 minut. Przyprawic jednocześnie pieprzem do smaku oraz 1 łyżeczką cukru. Gdy ryba jest już miękka, wsypać 1 łyżkę tartej bułki i jeszcze kilka minut podgotować. Tak przygotowaną rybę podawać z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków z wody i surówką.

Tagi:

szczupak tarta