Sposób przygotowania:
Szczupak duszony w winie
Rybę oczyścić, umyć, pokroić na porcje. Oczyszczoną włoszczyznę pokroić w cienkie słupki (jak zapałki). W płaskim naczyniu rozgrzać olej, włożyć rozdrobnioną włosczyznę, krótko podsmażyć, ułożyć kawałki ryby uprzednio posolonej, skropić sokiem z cytryny. Wlać do naczynia 3-4 łyżki wody, przykryć i na bardzo małym ogniu dusić około 10 minut. Następnie zalać rybę białym winem i jeszcze razem dusićokoło 15 minut. Przyprawic jednocześnie pieprzem do smaku oraz 1 łyżeczką cukru. Gdy ryba jest już miękka, wsypać 1 łyżkę tartej bułki i jeszcze kilka minut podgotować. Tak przygotowaną rybę podawać z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków z wody i surówką.