Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Szczupak na fenkułowo-porowej pierzynce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Świąteczna ryba z domowymi, chrupiącymi warzywnymi chipsami. Doskonałe danie, które pogodzi gusta dorosłych i tych najmłodszych.

Szczupak na fenkułowo-porowej pierzynce  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szczupak na fenkułowo-porowej pierzynce

 

  • szczupak- 2 dzwonka
  • seler - duży
  • marchewka - 1-2 szt.
  • por - 1 duży
  • pietruszka- 1 średniej wielkości
  • fenkuł -2 szt.
  • olej do smażenia
  • masło do smażenia
  • mąka do panierowania
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • kiełki brokuła
  • natka pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Szczupak na fenkułowo-porowej pierzynce
Przygotowujemy rybę -marynujemy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Pora kroimy w cienkie talarki, pietruszkę w kostkę, a fenkuł wzdłuż w cienkie paseczki. Warzywa smażmy na odrobinie oleju. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Szczupaka panierujemy w niewielkiej ilości mąki. Rybę smażymy na dobrze rozgrzanym oleju połączonego dla smakowitości z łyżką masła. Z marchewki i selera przygotowujemy domowe chipsy- zaczynamy od pokrojenia warzyw w cienkie talarki - dobrze służy do tego tarełko, na którym kroimy ogórki na mizerię. Możemy przygotować chipsy świąteczne- z talarków wyciąć kształt gwiazdek. Chipsy smażymy na dobrze rozgrzanym oleju- aż uzyskamy chrupiące przekąski. Usmażone talarki przekładamy na papierowy ręcznik- pozbywamy się zbędnego tłuszczu. Gotowe chipsy solimy. Usmażonego szczupaka wykładamy na fenkułowo-porową pierzynkę. Podajemy z chipsami warzywnymi. Dekorujemy kiełkami brokuła.
Szczupak na fenkułowo-porowej pierzynce
Etap 1 Szczupak na fenkułowo-porowej pierzynce z warzywnymi chipsami - przygotowanie świątecznych chipsów z selera
Szczupak na fenkułowo-porowej pierzynce
Etap 2 Szczupak na fenkułowo-porowej pierzynce z warzywnymi chipsami - przygotowanie chipsów z marchewki