Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Szczupak smażony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dobry sposób na szczupaka.

Szczupak smażony Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szczupak smażony

 

  • 1 szczupak (ok 1kg)
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 mały seler
  • 1 mały ząbek czosnku
  • przyprawa warzywna typu vegeta
  • pieprz mielony
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła naturalnego
  • mąka do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Szczupak smażony
Szczupaka sprawiłam, głowę i ogon odłożyłam na zupę, a resztę ryby pokroiłam w dzwonka. Warzywa obrałam i pokroiłam: marchewkę w talarki, cebulę w piórka a seler w nieduże plasterki. Posypałam przyprawą,pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny i obłożyłam warzywami. Zostawiłam pod przykryciem na noc w lodówce. Na patelni rozgrzałam olej,dodałam masło, każde dzwonko otoczyłam w mące i smażyłam na złoty kolor.
Szczupak smażony
Zamarynowany w jarzynkach szczupak leżakuje
Szczupak smażony
Szczupak smaży się na oleju z masełkiem.

Tagi:

przyprawy