Sposób przygotowania:
Szczupak w galarecie
Szczupaki sprawić, odciąć głowy, ogony i płetwy. Umyte ryby pokroić w dzwonka ok. 3 cm. W garnku z 1 litrem wody zagotować ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, ziarna pieprzu, cebulę i marchewki z pietruszką z 2 łyżeczkami soli, gotujemy około 20 minut, wtedy dodajemy dzwonka szczupaka i gotujemy od 10 do 15 minut (to zależy od wielkości ryby) nie możemy rybę rozgotować. Wyciągamy marchewkę, jedną kroimy w plasterki i układamy na półmisku, obok niej kładziemy zielony groszek, w środku układamy dzwonka ryby, dekorujemy natką pietruszki. Wyciągamy łyżką cedzakową pozostałe składniki wywaru, wsypujemy 2 łyżki żelatyny, nie gotujemy, tylko dokładnie mieszamy, gdy płyn ostygnie, zalewamy rybę na półmisku, gdy to co zostało w garnku zaczyna tężeć nakładamy bezpośrednio na rybę, wstawiamy do lodówki. Polecam, pyszna i delikatna potrawa.