Sposób przygotowania:
Szczupak z chrzanem
Osolonego szczupaka pokrojonego w dzwonka zawinąć w folię aluminiową. Na wierzch ryby można p[ołożyć trochę masła.
Wstawić do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika, piec opkoło 40 minut. Przed podaniem ułożyć na półmisku, a masło i sos spod ryby zlewamy do małego rondelka - wykorzystane zostaną do sosu. Robimy sos chrzanowy. Do sosu i masła spod pieczonej ryby dodajemy słodka śmietankę, dodajemy starty chrzan, gotujemy ok. 5 minut, wlewamy pół łyżki octu, szczyptę cukru i szczyptę soli.
Gorącym sosem polewamy szczupaka, całość ozdabiamy plastrami cytryny.
Wstawić do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika, piec opkoło 40 minut. Przed podaniem ułożyć na półmisku, a masło i sos spod ryby zlewamy do małego rondelka - wykorzystane zostaną do sosu. Robimy sos chrzanowy. Do sosu i masła spod pieczonej ryby dodajemy słodka śmietankę, dodajemy starty chrzan, gotujemy ok. 5 minut, wlewamy pół łyżki octu, szczyptę cukru i szczyptę soli.
Gorącym sosem polewamy szczupaka, całość ozdabiamy plastrami cytryny.