cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Wigilia w trzech odsłonach

Szczupak z chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Wigilia przedwojenna

Szczupak z chrzanem

Składniki:

Szczupak z chrzanem

 

  • szczupak
  • sól
  • łyżka masła
  • szklanka śmietanki
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • pół łyżki octu
  • szczypta cukru
  • cytryna

 

Sposób przygotowania:

Szczupak z chrzanem
Osolonego szczupaka pokrojonego w dzwonka zawinąć w folię aluminiową. Na wierzch ryby można p[ołożyć trochę masła.

Wstawić do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika, piec opkoło 40 minut. Przed podaniem ułożyć na półmisku, a masło i sos spod ryby zlewamy do małego rondelka - wykorzystane zostaną do sosu. Robimy sos chrzanowy. Do sosu i masła spod pieczonej ryby dodajemy słodka śmietankę, dodajemy starty chrzan, gotujemy ok. 5 minut, wlewamy pół łyżki octu, szczyptę cukru i szczyptę soli.

Gorącym sosem polewamy szczupaka, całość ozdabiamy plastrami cytryny.