mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Szczypiorkowe bagietki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mają cudowny zapach, wygląd no i są bardzo oryginalne.

Szczypiorkowe bagietki

Składniki:

Szczypiorkowe bagietki

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szczypiorkowe bagietki
Drożdże mieszamy z wodą i pozostawiamy na 15 minut. Masło roztapiamy, jajko należy rozbełtać widelcem. Mąkę przesiwamy do dużej miski i dodajemy resztę składników. Wszystko mieszamy mikserem, badż ręcznie. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pod przykryciem pozostawiamy na 1 1/2 godziny w ciepłe miejsce. W połowie czasu ciasto odgazowujemy ( wyciągamy z miski i skłądamy jak kopertę) Następnie dzielimy na 4 lub więcej części, formujemy bagietki i układamy na obsypanym mąką płótnie do wyrośnięcia na 40 minut.
Blaszkę nagrzewamy, wyrośnięte bagietki nacinamy ostrym nożem i układamy na gorącej blaszce. Bagietki wraz z mniejszą blaszką wypełnioną 3/4 szklanki wody wsuwamy do piekarnika. Pieczemy w 220 *C przez około 15 minut.

Tagi:

jajko jajka