Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Szlachetna wieprzowina parowana w winie

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 576

Mięso osuszyć, posolić i odstawić na 20 minut minimum. Rozgrzać tłuszcz na patelni i

Szlachetna wieprzowina parowana w winie

Składniki:

Szlachetna wieprzowina parowana w winie

 

  • 1 kg chudej wieprzowiny (np. szynka)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 2 cebule
  • czubata łyżka tłuszczu
  • łyżeczka cukru
  • 100 ml białego wina
  • ziele angielskie
  • sól

Sposób przygotowania:

Szlachetna wieprzowina parowana w winie
Mięso osuszyć, posolić i odstawić na 20 minut minimum. Rozgrzać tłuszcz na patelni i obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron. Marchew i pietruszką obrać, umyć i przekroić wzdłuż. Cebulę obrać (nie kroić), wraz z warzywami ułożyć obok mięsa. Dodać ziele angielskie oraz cukier. Lekko wymieszać i zalać winem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu sprawdzając, czy nie należy dolać wody (lub wody z winem) jeśli sos odparował. Mięso często obracać uważając, by nie przywarło do dna. 10 minut przed końcem duszenia zdjąć pokrywkę. Odczekać, aż mięso nieco ostygnie i pokroić w niezbyt grube plastry.