Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Sznycel drobiowy w szpinakowym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

pożywne i zdrowe danie na obiad

Sznycel drobiowy w szpinakowym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sznycel drobiowy w szpinakowym sosie

 

  • 0,5 piersi z kurczaka
  • 2 brykiety szpinaku mrożonego (ja miałam własny)
  • 2 cebule
  • 200 ml śmietany
  • 200 gram ryż pełnoziarnisty
  • przyprawy
  • olej

Sposób przygotowania:

Sznycel drobiowy w szpinakowym sosie
Cebulę po obraniu kroimy w drobną kostkę i rumienimy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli i pieprzu, następnie dodajemy mrożony szpinak (ja miałam z domowej uprawy), ale może być świeży i chwilę przesmażamy, następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku i chwilkę smażymy aż sos zgęstniej. pierś z kurczaka dzielimy na szerokie ale nie bardzo grube filety - doprawiamy solą, pieprzem i słodą papryką mieloną. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości z dwóch stron - przekładamy do sosu. Ryż gotujemy, gorący układamy na talerzu, podajemy z sosem i mięsem,
Sznycel drobiowy w szpinakowym sosie
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...
Sznycel drobiowy w szpinakowym sosie
filety - doprawiamy solą, pieprzem i słodą papryką mieloną.
Sznycel drobiowy w szpinakowym sosie
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości z dwóch stron