Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Sznycel Wiedeński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjny Austriacki przysmak, z cielęciny,podawany z plasterkiem cytryny. W Polsce jednak podawany często z jajem sadzonym.

Sznycel Wiedeński

Składniki:

Sznycel Wiedeński

 

  • Szynka cielęca - 3 plastry po około 150 gramów
  • Cytryna - 3 plasterki
  • jajko - 2 sztuki
  • bułka tarta 3/4 szklanki
  • sól, pieprz - do smaku ( około szczypty na jednego kotleta)
  • masło (najlepiej klarowane) - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Sznycel Wiedeński
Jeśli mamy gotowe plastry, rozklepujemy je tłuczkiem na cienkie kotlety. Plastry na brzegach nacinamy co 3 cm( nie będzie się zwijał podczas smażenia. Gdy kupujemy w całości, usuwamy wszelkie błony, tniemy w poprzek włókien na około 1,5 cm plastry.Dalej postępujemy jak wcześniej opisałam. Mięso przyprawiamy solą i pierzem. Rozkłócimy jajka, bułkę tartą wsypujemy na talerz. Kotlety panierujemy kolejno - bułka - jajo - bułka tarta. Na patelni rozgrzewany masło,smażymy sznycle z obu stron na wolnym ogniu - do zarumienienia się. Podajemy z cytryną lub jak wolicie z jajkiem sadzonym.