edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sznycelki schabowe z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo szybkie mięso obiadowe

Sznycelki schabowe z cebulką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sznycelki schabowe z cebulką

 

  • 4 kotlety ze schabu środkowego (bez kości)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • duża cebula
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Sznycelki schabowe z cebulką
Kotlety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, ostrym nożem naciąć w kilku miejscach białą błonę, rozbić tłuczkiem na bardzo cieniutkie płaty. Z obu stron posypać solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej (tyle, aby tylko zakrył dno), każdy kotlet osobno obsmażyć z obu stron. Usmażone kotlety odkładać na talerzyk.
Na ten sam tłuszcz wrzucić cebulę, posypać ją szczyptą soli i cukru. Smażyć aż się zeszkli, następnie dodać do niej obsmażone wcześniej kotlety, podlać odrobina gorącej wody i dusić na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami i buraczkami sporządzonymi według przepisu https://gotujmy.pl/buraczki-na-zime,przepisy-buraki-przepis,123207.html
Sznycelki schabowe z cebulką
Kotlety delikatnie rozbić tłuczkiem na bardzo cienkie płaty.
Sznycelki schabowe z cebulką
Cebula obsmażona na tłuszczu po kotletach nabierze ładnego koloru.

Tagi:

beza schab bezy