Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sznycle cielęce z szałwia po włosku

  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 387

Sznycle opłukać, osuszyć, lekko rozbić. Każdy sznycel obłożyć listkami szałwi

Sznycle cielęce z szałwia po włosku

Składniki:

Sznycle cielęce z szałwia po włosku

 

  • 4 sznycle cielęce

 

  • 4 plasterki szynki

 

  • świeże listki szałwi (albo 2 łyżeczki szałwi suszonej)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sznycle cielęce z szałwia po włosku
Sznycle opłukać, osuszyć, lekko rozbić. Każdy sznycel obłożyć listkami szałwi lub posypać szałwią suszoną. Na każdym kawał­ku mięsa ułożyć plasterek szynki i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozpuścić masło i kiedy zacznie się pie­nić, włożyć sznycle. Smażyć na du­żym ogniu z obu stron pan 3-4 mi­nuty. Następnie ułożyć na patelni szynką do góry, podlać kilkoma łyż­kami wrzątku, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić jeszcze przez 2-3 mi­nuty. Przed podaniem oprószyć solą i pieprzem (uwaga, szynka jest już słona!). Podawać na gorąco z ryżem lub ziemniakami.

Tagi:

szynka