Sposób przygotowania:
Sznycle rezerwowe ( na wizytę wnuka )
Pierś z kurczaka pokroić na kilka kawałków ( oddzielając najpierw tzw. ,,polędwiczkę"). Zależnie od wielkości piersi otrzymamy 4-6 kawałków. Rozklepać na sznycelki pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Posolić i posypać pieprzem. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej ( raz lub dwa razy zależy jak grubą panierkę kto lubi). Na patelni rozgrzać olej i smażyć sznycle na rumiano z obu stron. Dołożyć masło. Podlać bulionem. Dorzucić paprykę i natkę pietruszki.. Przykryć i dusić na małym gazie ( przy uchylonej pokrywce by część płynu odparowała) ok. 10 minut. Doprawić sos do smaku cukrem jeśli papryka jest bardzo kwaśna. Podawać posypując resztą natki bezpośrednio przed podaniem. * Tu podaję przepis jak zrobić duszone z papryką sznycelki od podstaw , ale prawda jest taka , że z reguły do takich potraw wykorzystuję usmażone sznycle które mam zamrożone na zapas. Wystarczy je tylko wyjąć i rozmrozić.