Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sznycle rezerwowe ( na wizytę wnuka )

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ze sznycelkami z piersi kurczaka to jest tak. W zasadzie powinny być w notorycznym zapasie w zamrażalniku. Jeszcze nie usłyszałam od wnuka innej odpowiedzi na pytanie co by zjadł na obiad jak to , że sznycle .

Sznycle  rezerwowe ( na wizytę wnuka ) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sznycle rezerwowe ( na wizytę wnuka )

 

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • szczypta brązowego cukru jeśli będzie trzeba
  • 2 łyżki masła
  • maggi w płynie do smaku
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • 1/3 szklanki bulionu ( warzywny lub z drobiu)
  • 3 łyżki pokrojonej w cienkie paski marynowanej papryki
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Sznycle rezerwowe ( na wizytę wnuka )
Pierś z kurczaka pokroić na kilka kawałków ( oddzielając najpierw tzw. ,,polędwiczkę"). Zależnie od wielkości piersi otrzymamy 4-6 kawałków. Rozklepać na sznycelki pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Posolić i posypać pieprzem. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej ( raz lub dwa razy zależy jak grubą panierkę kto lubi). Na patelni rozgrzać olej i smażyć sznycle na rumiano z obu stron. Dołożyć masło. Podlać bulionem. Dorzucić paprykę i natkę pietruszki.. Przykryć i dusić na małym gazie ( przy uchylonej pokrywce by część płynu odparowała) ok. 10 minut. Doprawić sos do smaku cukrem jeśli papryka jest bardzo kwaśna. Podawać posypując resztą natki bezpośrednio przed podaniem. * Tu podaję przepis jak zrobić duszone z papryką sznycelki od podstaw , ale prawda jest taka , że z reguły do takich potraw wykorzystuję usmażone sznycle które mam zamrożone na zapas. Wystarczy je tylko wyjąć i rozmrozić.
Sznycle  rezerwowe ( na wizytę wnuka )
Pierś z kurczaka podzielić na kawałki -posolić -posypać pieprzem i lekko rozklepać
Sznycle  rezerwowe ( na wizytę wnuka )
Sznycelki panierować w jajku i bułce tartej
Sznycle  rezerwowe ( na wizytę wnuka )
Sznycle usmażyć na rumiano na oleju z masłem
Sznycle  rezerwowe ( na wizytę wnuka )
Podlać bulionem - dodać paprykę i natkę pietruszki- dusić chwilę a potem doprawić