Sposób przygotowania:
Sznycle z indyka z grzybamiETAP 1:
Filet pokroić w plastry i lekko rozbić trzonkiem od noża ( nie tak jak na kotlety schabowe) , następnie delikatnie posypać je solą oraz pierzem cytrynowym i obtoczyć w mące. Patelnie rozgrzać, wlać na nią olej i na gorącym obsmażyć mięso na złoty kolor.
ETAP 2:
Grzyby oczyść pokroić i obgotować w wodzie z dodatkiem soli, następnie dobrze odcedzić z wody. W większej patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy cebula się zeszkli dodać odsączone z wody grzyby, dosypać ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego oraz ¼ łyżeczki suszonego tymianku, wymieszać i mieszając smażyć wszystko kilka minut.
Do podsmażonych grzybów z cebulką dolać śmietanę, ułożyć podsmażone mięso oraz gałązki pietruszki i dusić kilka minut, sos ma zgęstnięć, a mięso się udusić do miękkości.
Na koniec potrawę ewentualnie doprawić do smaku i przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.
SylaUla