Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Szparagi pod beszamelowa kolderka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne,mlodziutkie szparagi pod beszamelem

Szparagi pod beszamelowa  kolderka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szparagi pod beszamelowa kolderka

 

 

  • 25 dag swiezo startego parmezanu

 

 

  • szczypta cukru

 

 

  • woda

 

  • Na sos beszamelowy:

 

  • szczypta zmielonej galki muszkatalowej

 

 

  • 1 lyzka maki

 

 

  • 2 lyzki gestej smietany lub jogurtu greckiego

 

 

  • 1 zoltko

 

 

  • Dodatkowo :

 

  • posiekany szczypiorek oraz natka pietruszki

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szparagi pod beszamelowa kolderka
Szparagi dokladnie oplukac i wlozyc do plaskiego,szerokiego garnka.Zalac woda(tylko do pokrycia warzyw) dodac cukier,sol i maslo.Gotowac ok.5 min.Lekko podgotowane szparagi wyciagnac z garnka i obsuszyc. Beszamel:Make oraz maslo rozprowadzic na patelni,uwazajac by maka sie nie zrumienila.Dodac mleko,doprowadzic do zagotowania,w zaleznosci od tego jak gesty bedzie sos dodac rowniez wywar z gotowanych szparagow.,dokladnie wymieszac i ponownie zagotowac na malym ogniu.Dodac przyprawy.Na koncu roztrzepac zoltko ze smietana(jogurtem),dolac lyzke wczesniej przygotowanego sosu i wszystko razem polaczyc z sosem beszamelowym. Naczynie zaroodporne wysmarowac maslem,ulozyc szparagi.Szparagi polac sosem,nastepnie posypac startym parmezanem .Ulozyc plasterki cytryny.Wstawic do nagrzanego piekarrnika(175 stopniC) i zapiekac do czasu az sos i ser sie lekko zrumienia.Gotowe szpaagi pod beszamelem posypac drrobno posiekanym szczypiorkiem i natka pietruszki.Skopic sokiem z cytryny.Doskonale zarowno na cieplo jak i na zimno:)
Szparagi pod beszamelowa  kolderka
Etap 1