Sposób przygotowania:
Szparagi pod beszamelowa kolderka
Szparagi dokladnie oplukac i wlozyc do plaskiego,szerokiego garnka.Zalac woda(tylko do pokrycia warzyw) dodac cukier,sol i maslo.Gotowac ok.5 min.Lekko podgotowane szparagi wyciagnac z garnka i obsuszyc. Beszamel:Make oraz maslo rozprowadzic na patelni,uwazajac by maka sie nie zrumienila.Dodac mleko,doprowadzic do zagotowania,w zaleznosci od tego jak gesty bedzie sos dodac rowniez wywar z gotowanych szparagow.,dokladnie wymieszac i ponownie zagotowac na malym ogniu.Dodac przyprawy.Na koncu roztrzepac zoltko ze smietana(jogurtem),dolac lyzke wczesniej przygotowanego sosu i wszystko razem polaczyc z sosem beszamelowym. Naczynie zaroodporne wysmarowac maslem,ulozyc szparagi.Szparagi polac sosem,nastepnie posypac startym parmezanem .Ulozyc plasterki cytryny.Wstawic do nagrzanego piekarrnika(175 stopniC) i zapiekac do czasu az sos i ser sie lekko zrumienia.Gotowe szpaagi pod beszamelem posypac drrobno posiekanym szczypiorkiem i natka pietruszki.Skopic sokiem z cytryny.Doskonale zarowno na cieplo jak i na zimno:)
evita0007
Netka
evita0007
zawsze do usług :) żartuje nie ma za co ,to jest pyszne :-) nie robiłam ale to co tu dałas wszystko uwielbiam ;-)