Sposób przygotowania:
Szparagi pod kołderką ze śmietany i sera
Szparagi dokładnie płuczemy, odcinamy 1-1,5 cm końcówki. Zielonych szparagów zazwyczaj nie trzeba obierać, ale musicie uważać aby były świeże i jędrne. W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy cukier i łyżeczkę soli. Gotujemy szparagi przez 5 minut, a następnie odcedzamy je dokładnie.
Do śmietany dodajemy imbir mielony i doprawiamy solą oraz pieprzem. Szparagi wykładamy do foremki do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Zalewamy śmietaną i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym żółtym serem.
Do śmietany dodajemy imbir mielony i doprawiamy solą oraz pieprzem. Szparagi wykładamy do foremki do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Zalewamy śmietaną i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym żółtym serem.
kołczu