pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Szparagi pod beszamelową kołderką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

szparagi w królewskim posłaniu

Szparagi pod beszamelową kołderką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagi pod beszamelową kołderką

 

Sposób przygotowania:

Szparagi pod beszamelową kołderką
Zielonym szparagom ułamuję zdrewniałe końcówki. Zalewam wrzątkiem sparzając je. Układam w naczyniu żaroodpornym. Przystępuję do zrobienia sosu. Na rondelku rozpuszczam masło. Wsypuję mąkę i smażę na złoty kolor. Wlewam mleko i mieszam z zasmażką. Następnie dodaje wszystkie przyprawy i na małym ogniu odparowuję mleko zagęszczając sos. Tak przygotowanym sosem polewam szparagi. Dodaję jeszcze sos balsamiczny. Szparagi wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekam około 20 minut. Smacznego.
Szparagi pod beszamelową kołderką
Przygotowane szparagi ukladam w naczyniu żaroodpornym
Szparagi pod beszamelową kołderką
Ułożone szparagi polewam sosem bezszamelowym
Szparagi pod beszamelową kołderką
Polewam jeszcze sosem balsamicznym i wstawiam do piekarnika
Szparagi pod beszamelową kołderką
Szparagi zapiekam około 20 minut w wysokiej temperaturze