mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Szparagi z groszkiem i grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna przystawka ze szparagów lub samodzielne danie

Szparagi z groszkiem i grzankami

Składniki:

Szparagi z groszkiem i grzankami

 

  • 500g białych szparagów
  • 1 bułka bagietka
  • 300g groszku konserwowego
  • 2 łyżki masła
  • 2/3 szkl mleka
  • 1 łyżka mąki
  • cukier
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól

Sposób przygotowania:

Szparagi z groszkiem i grzankami
Szparagi umyć, oczyścić, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, osolić i ugotować do miękkości. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, rozprowadzić małą ilością wywaru ze szparagów, dodać mleko. Włożyć szparagi, groszek, koperek, wymieszać, przyprawić solą i cukrem. Bułkę pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni. Szparagi wyłożyć na półmisek, obłożyć grzankami i podawać.