darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Szparagi z jajkiem i sosem z tuńczyka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szparagi z jajkiem i sosem z tuńczyka podać ze świeżymi długimi bułkami.

Szparagi z jajkiem i sosem z tuńczyka

Składniki:

Szparagi z jajkiem i sosem z tuńczyka

 

 

Sposób przygotowania:

Szparagi z jajkiem i sosem z tuńczyka
Zaokrąglony koniec jajek nakłuć igłą. Jajka gotować przez 8 minut, następnie zalać zimną wodą i obrać. Szparagi cienko obrać, zdrewniałe końce obciąć. 1l wody zagotować z solą i cukrem. Do wrzącej wody włożyć szparagi, gotować przez 15 minut. Wyjąć szparagi z wody i ostudzić. Tuńczyka osaczyć i zmiksować razem z filetami z sardeli lub drobno posiekać. Dodać jogurt, sok cytrynowy i kapary; wymieszać sos. Bazylię opłukać i otrzepać z wody. 4 ładne wierzchołki łodyżek bazylii odłożyć do udekorowania. Pozostałe listki oberwać z gałązek, pokroić w paseczki, dodać do sosu, sos doprawić pieprzem. Liście sałaty umyć, odwirować i ułożyć na czterech talerzach. Jajka przekroić na pół lub na ćwiartki, razem ze szparagami i sosem ułożyć na talerzach. Podać ze świeżymi długimi bułkami.