Sposób przygotowania:
Szparagi z jajkiem i sosem z tuńczyka
Zaokrąglony koniec jajek nakłuć igłą. Jajka gotować przez 8 minut, następnie zalać zimną wodą i obrać. Szparagi cienko obrać, zdrewniałe końce obciąć. 1l wody zagotować z solą i cukrem. Do wrzącej wody włożyć szparagi, gotować przez 15 minut. Wyjąć szparagi z wody i ostudzić. Tuńczyka osaczyć i zmiksować razem z filetami z sardeli lub drobno posiekać. Dodać jogurt, sok cytrynowy i kapary; wymieszać sos. Bazylię opłukać i otrzepać z wody. 4 ładne wierzchołki łodyżek bazylii odłożyć do udekorowania. Pozostałe listki oberwać z gałązek, pokroić w paseczki, dodać do sosu, sos doprawić pieprzem. Liście sałaty umyć, odwirować i ułożyć na czterech talerzach. Jajka przekroić na pół lub na ćwiartki, razem ze szparagami i sosem ułożyć na talerzach. Podać ze świeżymi długimi bułkami.