kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Szparagowa potrawka z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszne, lekkie i dietetyczne danie obiadowe z sezonowymi szparagami oraz cukinią, jeśli potrawka kojarzy Wam się z bezsmakową papką ze szpitala, musicie jej spróbować. Ta propozycja na pewno wymarze to wspomnienie.

Szparagowa potrawka z cukinią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szparagowa potrawka z cukinią

 

 

Sposób przygotowania:

Szparagowa potrawka z cukinią
Piersi z kurczaka myjemy i gotujemy w osolonym wywarze ze szparagów przez około 20 minut. Wywar szparagowy otzrymamy gotując obierki z kilku peczków szparagów w wodzie. Jeśli nie mamy wywaru szparagowego możemy użyć wody lub bulionu warzywnego czy drobiowego. Ugotowane piersi wyjmujemy, i kroimy w dużą kostkę. Ponownie wkłądamy je do wody wraz z obranymi i pokrojonymi w mnijsze kawałki szparagami oraz pokrojonymi na 4 częsci plasterkami cukinii. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz płatkami papryki. Gotujemy około 8-10 minut. Odlewamy nieco wywaru, łaczymy ze śmietanką oraz maką i wlewamy przez sitko do kurczaka i warzyw. Gotujemy aż sos się zagęści. Serwujemy z ryżem lub białym pieczywem.
Szparagowa potrawka z cukinią
Piersi z kurczaka myjemy i gotujemy w osolonym wywarze ze szparagów przez około 20 minut
Szparagowa potrawka z cukinią
Kroimy w mnijsze kawałki szparagi oraz plasterki cukini na 4 częsci.