Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Zapiekane kluseczki po bolońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny obiad , gwarantuje satysfakcje rodzinną.

Zapiekane kluseczki po bolońsku

Składniki:

Zapiekane kluseczki po bolońsku

 

  • 300g małe muszelki makaron,
  • 500 g mięso mielone,
  • 1 sztuka papryka czerwona,
  • 1 sztuka pomidor,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • do smaku papryka czerwona mielona,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 1 sztuka cebula,
  • 100 g ser żółty,
  • 3 kromki suchy chleb,
  • 1 zapiekanka makaronowa po boloński danie ze smakiem,
  • 4 łyżeczki koncentrat pomidorowy,
  • 250 ml woda,
  • 6 łyżek olej roślinny,
  • 1 sztuka jajko

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane kluseczki po bolońsku
Cebulę i czosnek podsmażamy na 2 łyżkach oleju i dodajemy do mięsa mielonego. Mięso mielone wrzucamy do miski i dodajemy pieprz, paprykę, namoczony wcześniej suchy chleb i jajko. Dobrze mieszamy. 1/3 przygotowanego mięsa mielonego zostawiamy w misce a resztę wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Następnie gotujemy makaron na pól twardo (połowę wyznaczonego czasu), odcedzamy i wrzucamy do naczynia. Mieszamy z mięsem. Paprykę czerwona kroimy w cienkie paseczki i także wrzucamy do naczynia. Następnie pomidora kroimy w kosteczkę i też dorzucamy do reszty. 4lyzki oleju, 4 łyżeczki koncentratu, sos i wodę łączymy w jedno i dolewamy do naczynia. Wszystko dokładnie mieszamy. Posypujemy startym serem i pieczemy 25min w rozgrzanym piekarniku do temp 200stopni. Z reszty mięsa formujemy małe pulpeciki i podajemy razem z makaronem.