Sposób przygotowania:
Zapiekane kluseczki po bolońsku
Cebulę i czosnek podsmażamy na 2 łyżkach oleju i dodajemy do mięsa mielonego. Mięso mielone wrzucamy do miski i dodajemy pieprz, paprykę, namoczony wcześniej suchy chleb i jajko. Dobrze mieszamy. 1/3 przygotowanego mięsa mielonego zostawiamy w misce a resztę wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Następnie gotujemy makaron na pól twardo (połowę wyznaczonego czasu), odcedzamy i wrzucamy do naczynia. Mieszamy z mięsem. Paprykę czerwona kroimy w cienkie paseczki i także wrzucamy do naczynia. Następnie pomidora kroimy w kosteczkę i też dorzucamy do reszty. 4lyzki oleju, 4 łyżeczki koncentratu, sos i wodę łączymy w jedno i dolewamy do naczynia. Wszystko dokładnie mieszamy. Posypujemy startym serem i pieczemy 25min w rozgrzanym piekarniku do temp 200stopni. Z reszty mięsa formujemy małe pulpeciki i podajemy razem z makaronem.