Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Szpinak z Czosnkiem po Egipsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwe i szybkie danie dla wielbicieli szpinaku przygotowanego tak jak to robią w Egipcie.

Szpinak z Czosnkiem po Egipsku

Składniki:

Szpinak z Czosnkiem po Egipsku

 

  • 1 cebula, pokrojona
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 puszka (425 g) sosu pomidorowego
  • 1 paczka (285 g) szpinaku mrożonego, odmrożona lub 1 puszka (385 g) odcedzona
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz, oregano, majeranek do smaku
  • ryż ugotowany osobno

Sposób przygotowania:

Szpinak z Czosnkiem po Egipsku
Podgrzać dobrze olej na patelni, dodać cebulę i smażyć do miękkości, dodać czosnek i smażyć 2 minuty, dodać sos pomidorowy, gotować 5 minut na małym ogniu. Następnie dodać szpinak, wodę i przyprawy i zagotować. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 10 minut. Podać z osobno ugotowanym ryżem.

Tagi:

ryż szpinak sosy