KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Szpinak zapiekany kozim serem w cieście.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Delikatny szpinak w delikatnym puszystym cieście.

Szpinak zapiekany kozim serem w cieście. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szpinak zapiekany kozim serem w cieście.

 

  • 300 gram szpinaku, najlepiej świeżego,
  • ząbek czosnku,
  • połowa łyżeczki startego świeżego imbiru,
  • mała papryczka ostra, uwaga z ostrością, wg. smaku,
  • jedna średnia cebulka szalotka,
  • oliwa, sól, pieprz do smaku,
  • 100 gram ser kozi,
  • ciasto francuskie,
  • dekoracja dowolna ja polecam kawałek chorizo( kiełbasa hiszpańska), rukola, ocet balsamiczny,

Sposób przygotowania:

Szpinak zapiekany kozim serem w cieście.
Zaczynamy od patelni, rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, imbir,papryczkę ostrą, czosnek wszystko szklimy a następnie dodajemy szpinak, smażymy kilka minut aż szpinak straci swoją objętość, odstawiamy w ciepłe miejsce. Przygotowujemy foremkę, ja użyłem małej patelki, wykładamy ciastem francuskim tak aby zostało do zawinięcia, wkładamy gotowy szpinak z dodatkami, na wierzch posypujemy serem kozim i wszystko szczelnie zawijamy w górnej części, ciasto smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 10-12 minut, temperatura 220 stopni. Między czasie dekorujemy talerz, układając róże z kiełbasy chorizo, posypując rukolą, serem kozim, wszystko skrapiamy oliwą oraz octem balsamicznym, posypujemy pieprzem i solą, obok wykładamy ciasto ze szpinakiem i gotowe. SMACZNEGO.
Szpinak zapiekany kozim serem w cieście.
Etap 1
Szpinak zapiekany kozim serem w cieście.
Etap 2
Szpinak zapiekany kozim serem w cieście.
Etap 3