mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Szpinak zapiekany w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dobrze doprawiony szpinak , to pyszna sprawa i samo zdrowie .

Szpinak zapiekany w cieście francuskim

Składniki:

Szpinak zapiekany w cieście francuskim

 

  • ciasto francuskie gotowe
  • szpinak mrożony
  • ser camembert około 15 dag
  • 3 ząbki czosnku
  • śmietanka 18 % - 1/2 szklanki
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • białko

Sposób przygotowania:

Szpinak zapiekany w cieście francuskim
Szpinak podgrzewamy w garnku na małym ogniu delikatnie go podlewamy aż się rozmrozi . Ser camembert kroimy w kawałeczki dodajemy do szpinaku i dusimy na małym ogniu aż się roztopi , doprawiamy solą pieprzem i posiekanym czosnkiem . Pod koniec wlewamy śmietankę i jeszcze chwilkę dusimy cały czas mieszając . Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy masą szpinakową , Zawijamy w roladę i dobrze zlepiamy boki aby podczas pieczenia nic nie wyleciało. Zapiekamy około 30 minut w temp 180 C .