lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Piersi w schabie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięso w mięsie czyli rolada schabowa nadziewana szpinakiem i piersiami drobiowymi zwieńczona roztopionym cammembertem .

Piersi w schabie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piersi w schabie

 

  • 1 kg schabu
  • 450 g piersi z kurczaka
  • 150 g szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • cammembert
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka sosu sojowego i miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Piersi w schabie
Mięso i szpinak umyć, osuszyć. Schab przekroić, tak by powstał płaski kawałek mięsa, rozbić lekko tłuczkiem aby zmiękczyć włókna. Następnie natrzeć go sosem sojowym, curry,solą, pieprzem i zmiażdżonymi dwoma ząbkami czosnku. Piersi kurczaka natrzeć kurkumą, rozmarynem, solą i pieprzem. Mięsa odstawić do lodówki, nawet na noc. Na patelni rozpuścić masło, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i do tego dodać liście szpinaku. Podprażyć wszystko razem około 1-2 minuty, a na końcu dodać sól i pieprz do smaku po zdjęciu z ognia. Odstawić do wystudzenia. Schab rozłożyć na desce i na niego równomiernie rozłożyć szpinak, a na środek wyłożyć piersi. Zwinąć schab z nadzieniem w rulon. Brzegi spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem jak sznurówki. Ocet balsamiczny wymieszać z miodem i posmarować mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C na około godzinę. Cammemberta włożyć do naczynia do zapiekania, odciąć z wierzchu skórkę pleśniową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C na pięć minut. Upieczoną roladę polać ciepłym cammembertem. 
Piersi w schabie
natrzeć go sosem sojowym, curry,solą, pieprzem i zmiażdżonymi dwoma ząbkami czosnku.
Piersi w schabie
Schab rozłożyć na desce i na niego równomiernie rozłożyć szpinak, a na środek wyłożyć piersi.
Piersi w schabie
Brzegi spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem jak sznurówki.
Piersi w schabie
Na patelni rozpuścić masło, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i do tego dodać liście szpinaku