jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta borówkowo- malinowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ciasto z owocami lata- co może być pyszniejszego? Dodatkowo powstaje bardzo szybko i prosto:) Nawet początkująca gospodyni świetnie sobie z nim poradzi.

Tarta borówkowo- malinowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta borówkowo- malinowa

 

  • Forma o średnicy 26 cm
  • Ciasto:
  • 35 dag mąki,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 15 dag margaryny,
  • Dodatkowo:
  • Około 1,5 szklanka borówki amerykańskiej,
  • Około 1 szklanka malin,
  • Cukier puder do podania,
  • Łyżka bułki tartej

 

Sposób przygotowania:

Tarta borówkowo- malinowa
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dokładamy do niej tłuszcz, żółtka, jajko,ocet, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Energicznie zagniatamy ciasto. Gotowie dzielimy na dwie części w proporcji około 2/5 do 3/5. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na przygotowaną formę. Formujemy brzegi, Ciasto nakłuwamy i posypujemy bułką tartą. Na ciasto wykładamy borówki, a na nie maliny. Można dodatkowo owoce delikatnie posypać cukrem (niekoniecznie). Na wierzch ścieramy na grubych oczkach mniejszą, wydzieloną część ciasta. Gotowe wstawiamy do piekarnika na około 45 minut (180˚C). Po wyjęciu tarte studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Tarta borówkowo- malinowa
Gotowe ciasto kruche dzielimy na dwie częsci
Tarta borówkowo- malinowa
Pierwszą cześć ciasta wykładamy na przygotowana formę
Tarta borówkowo- malinowa
W środek ciasta wykładamy owocami:malina i borówką
Tarta borówkowo- malinowa
Na wierzch ścieramy druga część ciasta kruchego