Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Niebanalne, pyszne ciasto z dodatkiem świeżego szpinaku i kefiru, z galaretkową masą rabarbarową i śmietanową masą z białą czekoladą... Inspiracją było dla mnie ciasto "Leśny mech":)

Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą

Składniki:

Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą

Ciasto:

  • 8 garści świeżego szpinaku
  • 1 szklanka oleju
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki kefiru

Masa rabarbarowa:

  • 45 dkg rabarbaru
  • ok. 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

Masa śmietanowo-czekoladowa:

Sposób przygotowania:

Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą

Przygotowanie szpinaku

Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą
Świeży szpinak zmiksowany z olejem na gęstą emulsję.

Ciasto: Szpinak przełożyć do miski blendera. Dodać do niego olej. Mocno zmiksować, aż powstanie gęsta emulsja.

Przygotowanie sypkich składników na ciasto

Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą
Wszystkie sypkie składniki na ciasto przesypane do miski.

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia przesypać do miski i wymieszać.

Dodanie pozostałych składników ciasta

Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą
Jajka kefir i szpinakowa emulsja dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać kefir, jajka i szpinakową emulsję (emulsji szpinakowej wyszło mi ok. 1 i 3/4 szklanki).

Przelanie ciasta do foremki

Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą
Gotowe ciasto przełożone do dużej tortownicy.

Wszystko wymieszać łyżką. Dno tortownicy (ok. 27 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki w razie potrzeby natłuścić i oprószyć mąką, przelać do niej ciasto, wyrównać powierzchnię. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto dobrze ostudzić.

Przygotowanie rabarbaru

Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą
Oczyszczony i pokrojony rabarbar w garnku z dodatkiem wody i cukru.

Masa rabarbarowa: Rabarbar oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Dodać do niego cukier (można dać więcej lub mniej niż ćwierć szklanki w zależności od upodobań) i wodę, zagotować.

Dodanie galaretki do rabarbaru

Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą

Do gorącego rabarbaru wsypać galaretkę i wymieszać tak, żeby dokładnie się rozpuściła. Ostudzić.

Wyłożenie masy rabarbarowej na ciasto

Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą

Z ciasta usunąć papier do pieczenia i odkroić wierzch (wypukłą część). Szpinakowy placek umieścić z powrotem w tortownicy, zalać tężejącą masą rabarbarową, odłożyć do lodówki.

Przygotowanie masy śmietanowo-czekoladowej

Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą

Czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej Śmietan-fix i mleko w proszku. Do bitej śmietany powoli wlewać ciepłą czekoladę i cały czas mieszać. Masę śmietanowo-czekoladową wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię.

Pokruszenie ciasta

Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą

Odciętą część ciasta mocno pokruszyć.

Gotowe ciasto

Szpinakowe ciasto z rabarbarem i czekoladą

Okruchy ciasta rozłożyć na masie czekoladowej. Ciasto mocno schłodzić w lodówce.