MBzaba73

MBzaba73

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

kluski szpinakowe kładzione

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kluski kładzione, wywodzące się z okolic śląska nie są tym samym co kluski francuskie. Śląskie kluseczki są potrawą bardzo sytą a jednocześnie tanią i szybką w przygotowaniu.Z dodatkiem szpinaku pięknie się prezentują i zawierają drogocenne witaminy.

kluski szpinakowe kładzione Więcej zdjęć (3)

Składniki:

kluski szpinakowe kładzione

 

Sposób przygotowania:

kluski szpinakowe kładzione
W rondlu podgrzać szpinak HORTEX tak by się całkowicie rozmroził. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić i oprószyć pieprzem. Masę lekko przestudzić. Do miski włożyć szpinak, mąkę i jajka. Wymieszać dokładnie składniki (jak na zwyczajne kluski kładzione). W międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę. Posolić. Łyżką nakładać ciasto i kłaść na wrzątek kluseczki. Parę razy zamieszać by nie przywarły do dna. Gotować 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. W czasie gotowania kluseczek pokroić boczek w kostkę i przesmażyć na patelni tak by się pięknie zrumienił. Kluseczki wykładać łyżką cedzakową na talerz, okrasić boczkiem i posypać rozkruszonym białym serem.
kluski szpinakowe kładzione
kluseczki szpinakowe
kluski szpinakowe kładzione
składniki