Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Szpinakowe kopytka z beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne i sycące kluchy w zdrowszej odsłonie

Szpinakowe kopytka z beszamelem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowe kopytka z beszamelem

 

  • Szpinakowe kopytka (ok. 40 dużych sztuk)

 

 

  • Sos beszamelowy

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowe kopytka z beszamelem
Szpinakowe kopytka: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę.Szpinak rozmrażamy, dokładnie odsączamy i siekamy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy szpinak, rozgnieciony czosnek i doprawiamy. Podsmażamy tak długo, aż cała woda odparuje, następnie dodajemy go do przeciśniętych ziemniaków i odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy jajo i mąkę razową i zagniatamy ciasto, podsypując mąką luksusową.Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części, następnie z każdej części formujemy wałeczek i dzielimy na 10 klusek. Kluski partiami wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.Kopytka podałam z sosem beszamelowym i sałatą. Sos beszamelowy: Do rozgrzanego rondelka wlewamy oliwę (lub rozpuszczamy masło), dodajemy mąkę i chwilę smażymy na małym ogniu. Gdy mąka zacznie skwierczeć, stopniowo wlewamy mleko i cały czas mieszamy! Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy i chwilę gotujemy. Smacznego :)
Szpinakowe kopytka z beszamelem
Szpinak podsmażamy tak długo aż cała woda odparuje
Szpinakowe kopytka z beszamelem
Ziemniaki przeciskamy przez praskę dodajemy szpinak mąkę i jajo
Szpinakowe kopytka z beszamelem
Zagniatamy elastyczne ciasto i dzielimy na cztery części
Szpinakowe kopytka z beszamelem
Z każdej części ciasta formujemy wałek i dzielimy na 10 kluseki