Sposób przygotowania:
Szpinakowe kopytka z beszamelem
Szpinakowe kopytka: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę.Szpinak rozmrażamy, dokładnie odsączamy i siekamy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy szpinak, rozgnieciony czosnek i doprawiamy. Podsmażamy tak długo, aż cała woda odparuje, następnie dodajemy go do przeciśniętych ziemniaków i odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy jajo i mąkę razową i zagniatamy ciasto, podsypując mąką luksusową.Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części, następnie z każdej części formujemy wałeczek i dzielimy na 10 klusek. Kluski partiami wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.Kopytka podałam z sosem beszamelowym i sałatą. Sos beszamelowy: Do rozgrzanego rondelka wlewamy oliwę (lub rozpuszczamy masło), dodajemy mąkę i chwilę smażymy na małym ogniu. Gdy mąka zacznie skwierczeć, stopniowo wlewamy mleko i cały czas mieszamy! Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy i chwilę gotujemy. Smacznego :)