Sposób przygotowania:
Lasagne z roszponką szpinakiem i łososieŁososia myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na około 1 cm plastry, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę do lodówki.
Wstawiamy wodę na makaron i przygotowujemy sos beszamelowy.
Szpinak dokładnie płuczemy, osuszamy i dusimy, aż zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem - przekładamy do miseczki.
Roszponkę również płuczemy, osuszamy i dusimy, aż zwiędnie - doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron wrzucamy na wrzątek i obgotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (robiłam to partiami po 3 płaty).
Etapy układania w naczyniu żaroodpornym:
1. wlewamy kilka łyżek sosu (aby pokryło dno naczynia) i układamy makaron,
2. nakładamy szpinak i roszponkę, polewamy sosem i przykrywamy kolejną warstwą makaronu,
3. układamy surowego łososia, znów polewamy sosem i przykrywamy ostatnią warstwą makaronu,
4. polewamy resztą sosu i układamy połówki mozzarelli.
Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.
Piec w 190 stopniach C przez około 35 - 45 minut
Smacznego :)