Sposób przygotowania:
Szpinakowe kopytka z truskawkowym musemETAP 1
Szpinak myjemy i osuszamy. Osuszony miksujemy z jajkiem jak najdokładniej.
ETAP 2
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej ziemniaki, sól oraz szpinakowy mus.
ETAP 3
Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego, zielonego ciasta.
ETAP 4
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Z każdego uzyskanego kawałka toczymy wałek o średnicy około 1,5 cm. Otrzymany wałek tniemy pod skosem na kopytka o długości około 3- 4 cm.
Między czasie w garnku zagotowujemy wodę. Gotową solimy i dodajemy do niej około 2 łyżki oleju. Na gotującą wodę wrzucamy kopytka. Gotujemy je około 4 minuty do miękkości.
Gotowe odcedzamy i porcjujemy na talerze.
ETAP 5
PODANIE: Truskawki myjemy, osuszamy, szypułkujemy i miksujemy.
Szpinakowe kopytka polewamy truskawkowym musem oraz śmietaną.
Dodatkowo posypujemy je cukrem według uznania, dekorujemy stokrotkami i podajemy.
SylaUla
gusia1000