jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szpinakowe kopytka z truskawkowym musem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kopytka wykonywałam już w różnych wariacjach, ale szpinakowe po raz pierwszy. Co mogę napisać? Są miękkie, szpinak jest niewyczuwalny, a do tego mają piękny zielony kolorek. Z owocowym musem smakują rewelacyjnie.

Szpinakowe kopytka z truskawkowym musem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowe kopytka z truskawkowym musem

CIASTO:

  • 250 gram ugotowanym, przeciśniętych przez praskę i przestudzonych ziemniaków,
  • około 300 gram mąki,
  • 2 spore garście świeżych liści szpinaku,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko

DODATKOWO:

  • litrowa miseczka truskawek,
  • Śmietana do podania,
  • Cukier do posypania,
  • Stokrotki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szpinakowe kopytka z truskawkowym musem

ETAP 1

Szpinakowe  kopytka z truskawkowym musem
szpinak umieszczamy w misce z jajkiem

Szpinak myjemy i osuszamy. Osuszony miksujemy z jajkiem jak najdokładniej.

ETAP 2

Szpinakowe  kopytka z truskawkowym musem
składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej ziemniaki, sól oraz szpinakowy mus.

ETAP 3

Szpinakowe  kopytka z truskawkowym musem
zagniatamy szpinakowe ciasto

Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego, zielonego ciasta.

ETAP 4

Szpinakowe  kopytka z truskawkowym musem
formujemy kopytka

Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Z każdego uzyskanego kawałka toczymy wałek o średnicy około 1,5 cm. Otrzymany wałek tniemy pod skosem na kopytka o długości około 3- 4 cm.

Między czasie w garnku zagotowujemy wodę. Gotową solimy i dodajemy do niej około 2 łyżki oleju. Na gotującą wodę wrzucamy kopytka. Gotujemy je około 4 minuty do miękkości.

Gotowe odcedzamy i porcjujemy na talerze.

ETAP 5

Szpinakowe  kopytka z truskawkowym musem
przygotowane truskawki miksujemy

PODANIE: Truskawki myjemy, osuszamy, szypułkujemy i miksujemy.

Szpinakowe kopytka polewamy truskawkowym musem oraz śmietaną.

Dodatkowo posypujemy je cukrem według uznania, dekorujemy stokrotkami i podajemy.


Tagi:

danie kopytka