Sposób przygotowania:
Szpinakowe muffiny z papryką
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy szpinak i smażymy aż do rozmrożenia. 5 minut przed końcem dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, w drugiej misce łączymy składniki mokre: jajka, olej, mleko. Do suchych wlewamy mokre i mieszamy tylko do zawilgotnienia składników. Kolejno dodajemy szpinak i pokrojoną w kostkę paprykę. Muffinki przekładamy do foremki wypełnionej papilotkami. Pieczemy je w 180 stopniach przez 20 minut i jeszcze 5-10 minut w 160 stopniach. Należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Do miski wlewamy jogurt, majonez, ocet, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Można całość dodatkowo zblenderować. Muffiny podajemy z sosem an ciepło lub zimno. Smacznego :)
marietta