Sposób przygotowania:
Pierogi bazyliowo szpinakoweMąka przesiana dodany szpinak zmiksowany z olejem sól woda
Listki bazylii siekam nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję olej, wodę dwie łyżki i miksuje blenderem. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól wlewam wodę stopniowo i mieszam ciasto, dodaję bazylię i całość wyrabiam ręką na jednolitą masę.
Szpinak podsmażony odsączony z wody dodany ser feta pokruszony
Szpinak dokładnie płuczę, kroję nożem i przesmażam na maśle. Jak szpinak się usmaży doprawi sprasowanym czosnkiem, dodaję sól, pieprz. Przekładam na sitko żeby woda się odsączyła i szpinak nie był rzadki. Dodaję do niego pokruszony ser feta. Całość mieszam.
Ciasto rozwałkowane cienko farsz dodany do ciasta
Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką, wycinam kwadraty i układam w foremce do pierogów.
Pierogi sklejone ułozone na desce podsypanej mąką przed gotowaniem
Dodaję farsz i sklejam. Pierogi wrzucam do gotującej się wody do której dolałam łyżkę oliwy. Od wypłynięcia na wierzch gotuję dwie minuty. Podaję z pokruszonym serem feta i bazylią.
zbysiowa
Nina W.
karola25
weronikaS