Sposób przygotowania:
Szpinakowe pierogi z serowym sosem
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na patelni. Szpinak dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy do szpinaku smażoną cebulę. Na patelni podsmażamy także posiekany czosnek, następnie dodajemy do szpinaku. Kiedy wszystko ostygnie dodajemy gałki muszkatołowej, pieprzu, soli.
Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, żółtko i olej. Ciasto ugniatamy do póki nie wchłonie całej mąki. Jeżeli będzie się nadal przylepiać do ręki należy wysypać na stolnicę trochę mąki i ugniatać póki nie osiągnie elastycznej lecz nie klejącej się do ręki konsystencji. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i lepimy od środka ku brzegom. Ulepione pierogi gotujemy we wrzątku, od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 4 minut.
Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, żółtko i olej. Ciasto ugniatamy do póki nie wchłonie całej mąki. Jeżeli będzie się nadal przylepiać do ręki należy wysypać na stolnicę trochę mąki i ugniatać póki nie osiągnie elastycznej lecz nie klejącej się do ręki konsystencji. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i lepimy od środka ku brzegom. Ulepione pierogi gotujemy we wrzątku, od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 4 minut.