Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Szpinakowe pierogi z serowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierogi ze szpinakiem i sosem serowym to pyszna, tania i szybka potrawa!

Szpinakowe pierogi z serowym sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowe pierogi z serowym sosem

 

 

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 stołowa łyżka oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Szpinakowe pierogi z serowym sosem
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na patelni. Szpinak dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy do szpinaku smażoną cebulę. Na patelni podsmażamy także posiekany czosnek, następnie dodajemy do szpinaku. Kiedy wszystko ostygnie dodajemy gałki muszkatołowej, pieprzu, soli.



Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, żółtko i olej. Ciasto ugniatamy do póki nie wchłonie całej mąki. Jeżeli będzie się nadal przylepiać do ręki należy wysypać na stolnicę trochę mąki i ugniatać póki nie osiągnie elastycznej lecz nie klejącej się do ręki konsystencji. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i lepimy od środka ku brzegom. Ulepione pierogi gotujemy we wrzątku, od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 4 minut.
Szpinakowe pierogi z serowym sosem
Do szpinaku dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek i doprawiamy solą
Szpinakowe pierogi z serowym sosem
Przygotowujemy ciasto według przepisu i wycinamy szklanką kółka z ciasta
Szpinakowe pierogi z serowym sosem
Przygotowujemy sos serowy do polania pierogow wedlug przepisu
Szpinakowe pierogi z serowym sosem
Gotowe pierogi są pyszne można je polac sosem i odpowiednio przystroic