Sposób przygotowania:
Szpinakowe risotto z jajkiem w koszulceprzygotowanie składników risotto
Szpinak wyjąć z opakowania na miskę i rozmrozić.
przygotowanie składników risotto cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników risotto cd
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników risotto cd
Przygotować pieprz, gałkę muszkatołową i sól.
przygotowanie składników risotto cd
Przygotować cztery woreczki ryżu i wysypać go na miseczkę.
przygotowanie risotto
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej. Do oleju dodać cebulę, czosnek i smażyć aż się zaszklą.
przygotowanie risotto cd
Do cebuli wsypać ryż i razem smażyć aż ryż będzie szklisty. Ryż zalać bulionem i gotować.
przygotowanie risotto cd
Do risotta dodać szpinak i wymieszać. Dusić razem aż ryż będzie miękki.
przygotowanie jajek
Jajka wybić pojedynczo do kubków. W garnku zagotować 3 litry wody. Do wody dodać sól i ocet. Wodę zamieszać żeby zrobił się lekki wir. Nad samą wodą wlewać jajka i zgarnąć białko wokół żółtka.
Gotować na małym ogniu kilka sekund żeby białko było ścięte a żółtko w środku płynne.
podawanie
Na talerze wyłożyć szpinakowe rizzotto. Na górze położyć jajko i rozciąć. żółtko ma się wylewać. Obok położyć drugie jajko.
Smacznego!
gusia1000