jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szpinakowo-filetowe roladki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Zdecydowanie należę do osób lubiących szpinak. Szczególnie jeśli jest świeży, delikatnie obsmażony i odpowiednio doprawiony.

Szpinakowo-filetowe roladki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowo-filetowe roladki

 

  • Składniki:
  • 2 małe piersi z kurczaka,
  • Około 200 g świeżych liści szpinaku,
  • 2 plasterki sera żółtego,
  • Sól, pieprz, warzywko do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Olej do smażenia,
  • Jajko, mąka oraz bułka tarta do panierki

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowo-filetowe roladki
Piersi z kurczaka rozbijamy i nacieramy przyprawami. Odstawiamy. Między czasie liście szpinaku przysmażamy na niewielkiej ilości oleju. Smażymy do momentu jak stracą na objętości staną się miękkie. W trakcie smażenia dokładamy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku. Gotowy lekko przestudzamy. Na wcześniej przygotowanych filetach układamy po plasterku sera. Na ser dajemy masę szpinakową. Roladki zwijamy. Możemy dodatkowo spiąć je wykałaczkami. Będziemy mieli wtedy pewność, że się nie rozpadną. Gotowe obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy do zrumienienia z obu stron.
Szpinakowo-filetowe roladki
Fileta porcjujemy, rozbijamy i doprawiamy
Szpinakowo-filetowe roladki
na przygotowane porcje mięsa wykładamy po plasterku sera
Szpinakowo-filetowe roladki
na ser wykładamy po ok 1 łyżce przygotowanego szpinaku
Szpinakowo-filetowe roladki
Zawijamy roladki. następnie panierujemy i smażymy