jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szpinakowo – kurczakowy duet z gryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jeśli ktoś szuka smacznego i zdrowego dania-polecam. Danie szybko powstaje, ale tez szybko znika z talerza.

Szpinakowo – kurczakowy duet z gryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowo – kurczakowy duet z gryką

 

  • Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej,
  • 2 szklanki wody,
  • 0,5 kostki rosołowej,
  • Olej do smażenia,
  • Podwójny filet z kurczaka,
  • ¼ opakowania sera feta,
  • 300 g świeżych liści szpinaku
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • Sól ziołowa do smaku,
  • 1 cebula,
  • Natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowo – kurczakowy duet z gryką
Wodę zagotowujemy. Rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Dokładamy kaszę i razem ogrzewamy do momentu wchłonięcia całej wody. Odstawiamy na około 15 minut by „doszła”. Między czasie przygotowujemy szpinakowo - kurczakowe nadzienie. Filet kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku. Cebulę kroimy w kostkę. Zarówno cebulę jak i filet umieszczamy na rozgrzanym oleju. Smażymy do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już gotowe dokładamy do niego liście szpinaku. Ogrzewamy całość do momentu jak liście stracą na objętości oraz zmiękną. Gdy są już gotowe całość zdejmujemy z ognia i dokładamy do niej pokrojony w kostkę ser feta. Delikatnie mieszamy do jego częściowego rozpuszczenia. Ewentualnie doprawiamy.Kaszę porcjujemy na talerze. Na wierzch wykładamy szpinakowo - kurczakowy sos. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło.
Szpinakowo – kurczakowy duet z gryką
kasze gryczaną gotujemy na sypko. Między czasie jak dochodzi przygotowujemy nadzienie
Szpinakowo – kurczakowy duet z gryką
filet kroimy w kostkę . cebulę obieramy i także kroimy w kostkę
Szpinakowo – kurczakowy duet z gryką
Pokrojony filet doprawiamy do smaku i smażmymy
Szpinakowo – kurczakowy duet z gryką
Gdy mięso jest już gotowe dodajemy do niego szpinak