ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Szpinakowo-ryżowa zupa kremowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna, sycąca na maśle zupa ze szpinakiem, można użyć również zamrożonego szpinaku i ziemniaków zamiast ryżu.

Szpinakowo-ryżowa zupa kremowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szpinakowo-ryżowa zupa kremowa

 

  • woda 3 litry,
  • włoszczyzna 1/2 pęczka,
  • ryż 1 szklanka,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • szczaw świeży 4 pęczki,
  • serek topiony 2 kostki,
  • kucharek + pieprz mielony - do smaku,
  • śmietana 12% 200 gram

Sposób przygotowania:

Szpinakowo-ryżowa zupa kremowa
Wodę zagotować z kostką rosołową, wsypać włoszczyznę, ryż i gotować do miękkości ryżu, dodać 2 kostki serka topionego.

Liście szpinaku dokładnie opłukać pod zimną wodą, dodać je do wywaru, gotować z 10 minut na mniejszym ogniu.

Do smaku dodać kucharka, pieprz czarny mielony, wlać śmietanę i krótko zagotować, zupę blenderem zmiksować.
Szpinakowo-ryżowa zupa kremowa
Zamiast ryżu możma ugotwać wywar z ziemniakami.
Szpinakowo-ryżowa zupa kremowa
Zabielic mozna też mlekiem i jest mniej kalorycznie.

Tagi:

zupa krem zupa