Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 813]

Zupa ze szpinakiem i wołowiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Prosta, pyszna i delikatna zupa z wołowiną, szpinakiem i marchewką z subtelną nutką cynamonu zaskoczy nie jednego swoim smakiem - polecam ;)

Zupa ze szpinakiem i wołowiną

Składniki:

Zupa ze szpinakiem i wołowiną

Zupa

  • 300 gram wołowiny bez kości ( np. udźca lub dolnej zrazowej )
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chilli
  • 2 pomidory
  • 100 gram szpinaku
  • ½ szklanki ryżu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • Sól, pieprz,
  • Oliwa, woda

 

Sposób przygotowania:

Zupa ze szpinakiem i wołowiną
Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Na odrobinie oliwy ( najlepiej w garnku w którym będziemy gotować zupę )przesmażamy na złoty kolor posiekaną w drobną kostkę cebulę, czosnek i pokrojoną w plasterki marchewkę. Do przesmażonych warzyw dodajemy pokrojoną wołowinę i smażymy wszystko razem około 10 minut, aż wołowina ładnie się zarumieni. Mięso i warzywa zalewamy wodą ( tyle aby przykryła wszystko ) i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut.

Po tym czasie dodajemy obrane za skórki i pozbawione gniazd nasiennych pomidory i gotujemy jeszcze 10 minut ( jeśli jest konieczność dolewamy wody około 1,5 szklanki ).

Ryż płuczemy i opłukany dodajemy do zupy, gotujemy 12 minut, po tym czasie dodajemy umyty szpinak i doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i odrobiną cynamonu. Gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki – około 5 minut.

Zupę serwujemy posypaną zieloną pietruszką – smacznego : )