Sposób przygotowania:
Zupa ze szpinakiem i wołowiną
Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Na odrobinie oliwy ( najlepiej w garnku w którym będziemy gotować zupę )przesmażamy na złoty kolor posiekaną w drobną kostkę cebulę, czosnek i pokrojoną w plasterki marchewkę. Do przesmażonych warzyw dodajemy pokrojoną wołowinę i smażymy wszystko razem około 10 minut, aż wołowina ładnie się zarumieni. Mięso i warzywa zalewamy wodą ( tyle aby przykryła wszystko ) i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut.
Po tym czasie dodajemy obrane za skórki i pozbawione gniazd nasiennych pomidory i gotujemy jeszcze 10 minut ( jeśli jest konieczność dolewamy wody około 1,5 szklanki ).
Ryż płuczemy i opłukany dodajemy do zupy, gotujemy 12 minut, po tym czasie dodajemy umyty szpinak i doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i odrobiną cynamonu. Gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki – około 5 minut.
Zupę serwujemy posypaną zieloną pietruszką – smacznego : )
Po tym czasie dodajemy obrane za skórki i pozbawione gniazd nasiennych pomidory i gotujemy jeszcze 10 minut ( jeśli jest konieczność dolewamy wody około 1,5 szklanki ).
Ryż płuczemy i opłukany dodajemy do zupy, gotujemy 12 minut, po tym czasie dodajemy umyty szpinak i doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i odrobiną cynamonu. Gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki – około 5 minut.
Zupę serwujemy posypaną zieloną pietruszką – smacznego : )
smokii