Sposób przygotowania:
Zupa warzywna ze szpinakiem
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler oczyszczamy i również kroimy w kostkę. Liście szpinaku dokładnie myjemy i rwiemy na połówki. Łodygi selera kroimy na plasterki.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i dusimy około 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Wlewamy do garnka 1,5 litra wody.
Dodajemy wszystkie warzywa (oprócz szpinaku), doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy majeranek, tymianek, liść laurowy i sporą szczyptę soli.
Gotujemy całość na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Następnie wyjmujemy z zupy listek laurowy. Dodajemy szpinak do zupy i gotujemy około 3-4 minuty.
Odlewamy do szklanki niewielką ilość zupy, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy.
Doprowadzamy do wrzenia i podajemy.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i dusimy około 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Wlewamy do garnka 1,5 litra wody.
Dodajemy wszystkie warzywa (oprócz szpinaku), doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy majeranek, tymianek, liść laurowy i sporą szczyptę soli.
Gotujemy całość na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Następnie wyjmujemy z zupy listek laurowy. Dodajemy szpinak do zupy i gotujemy około 3-4 minuty.
Odlewamy do szklanki niewielką ilość zupy, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy.
Doprowadzamy do wrzenia i podajemy.