Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Zupa warzywna ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna zupa w wersji wegetariańskiej, z dużą ilością warzyw oraz z dodatkiem świeżych liści szpinaku.

Zupa warzywna ze szpinakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa warzywna ze szpinakiem

 

  • cebula 1 szt
  • ziemniak 2 szt
  • seler naciowy 3 łodygi
  • marchewka 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler 1/4 szt
  • szpinak świeży 100 gr
  • śmietana 2 łyżki
  • woda 1,5 litr
  • oliwa 1 łyżka
  • majeranek 1/4 łyżeczki
  • liść laurowy 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tymianek 1/4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna ze szpinakiem
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler oczyszczamy i również kroimy w kostkę. Liście szpinaku dokładnie myjemy i rwiemy na połówki. Łodygi selera kroimy na plasterki.

W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i dusimy około 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Wlewamy do garnka 1,5 litra wody.

Dodajemy wszystkie warzywa (oprócz szpinaku), doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy majeranek, tymianek, liść laurowy i sporą szczyptę soli.

Gotujemy całość na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Następnie wyjmujemy z zupy listek laurowy. Dodajemy szpinak do zupy i gotujemy około 3-4 minuty.

Odlewamy do szklanki niewielką ilość zupy, dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy.

Doprowadzamy do wrzenia i podajemy. 


Zupa warzywna ze szpinakiem
Warzywa obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Zupa warzywna ze szpinakiem
Seler naciowy kroimy w plasterki, szpinak oczyszczamy

Tagi:

zupa warzywa