Sposób przygotowania:
Szpinakowy warkocz
Sposób przygotowania: Mrożone ciasto francuskie wyjąć rano z zamrażalki, żeby się rozmroziło wcześniej, lub włożyć na chwile do mikrofali przed przyrządzeniem farszu.. Mrożony szpinak wyłożyć na patelnie i gotować aż do całkowitego rozmrożenia, odcedzić z nadmiaru wody, dodać 2 łyżki mleka i dalej gotować na malutkim ogniu. Przez ten czas pokroić w kostkę cebule i na oddzielnej patelni podsmażyć do lekko brązowego koloru, po czym zalać odrobiną wody i poddusić. Dodać do szpinaku wraz z 3-ma łyżkami jogurtu. Doprawić do smaku - uważać z solą, ponieważ po ostygnięciu dania dodaje się ser feta, który sam w sobie jest słony. Farsz powinien być stosunkowo suchy, dlatego warto odparować wodę z niego w jak największej ilości. Odkładamy farsz do wystygnięcia po czym dodajemy fetę pokrojoną w kostkę. Ciasto rozłożyć najlepiej od razu na formę wyłożoną papierem do pieczenia, żeby później nie mieć problemu z przenoszeniem gotowego warkocza. Położyć farsz na środku na całej długości. Boki ciasta naciąć pod lekkim skosem na ok 0,5-1 centymetrowe paski z dwóch stron cista. Teraz bierzemy po pasku z każdej strony i przekładamy "na krzyż" jak w warkoczu typu kłos. Początek i koniec warkocza zawijamy pod spod warkocza. Na sam koniec smarujemy wierzch masłem lub białkiem. Tak przygotowany warkocz wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy ok 30 minut. Gdy ciasto nabierze złotego koloru warkocz jest gotowy. SMACZNEGO :)