magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Warkocze ze szpinakiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Rozwałkuj rozmrożone ciasto do grubości 2-3 mm. Rozdrobnij szpinak, wymieszaj na jednolitą masę z ricottą ...

Warkocze ze szpinakiem

Składniki:

Warkocze ze szpinakiem

 

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 30 dag ugotowanego i osączonego szpinaku
  • 15 dag ricotty
  • 2 jajka
  • parmezan (ilość według uznania trzeba tylko pamiętać że ten ser jest słony)
  • 1 plaster szynki (2,5 cm szeroki ale długi)
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Warkocze ze szpinakiem

Rozwałkuj rozmrożone ciasto do grubości 2-3 mm. Rozdrobnij szpinak, wymieszaj na jednolitą masę z ricottą, parmezanem i ubitymi jajkami (trochę jajek pozostaw do posmarowania warkocza). Przypraw solą, pieprzem i gałką. Na cieście ułóż plasterek szynki, a następnie pasek farszu wzdłuż środka. Część ciasta niepokrytą farszem pokrój tak, aby powstały wąskie, odchodzące od środka paseczki. Zawijaj je wokół farszu jak warkocz, ciasno oplatając środek. Całość posmaruj resztą jajka żeby w czasie pieczenia nabrało złocistego koloru i piecz przez 30 minut w temp. 180 st.