mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sztabki złota

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodkie sztabki dla najmłodszych

Sztabki złota

Składniki:

Sztabki złota

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sztabki złota
Cukier i syrop (lub miód) mieszam razem w garnku, stawiam na średnim ogniu i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień i gotuję, energicznie mieszając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Zdejmuje z ognia. Dodaję ekstrakt waniliowy i masło orzechowe. Na koniec wsypuję pokruszone płatki kukurydziane i wszystko razem dokładnie mieszam.
Foremkę 23x23 cm wykładam folią spożywczą, masę rozkładam równomiernie. Przykrywam od góry folią i wstawiam na kilka godzin do lodówki. Gdy masa dobrze zastygnie – wyjmuję całość z foremki i kroję na kawałki. Trzymam w lodówce.