Sposób przygotowania:
Szuba-śledź pod pierzynką
Śledzie matias namoczyć w zsiadłym mleku z dodatkiem około litra wody,tak by były zupełnie pokryte,bądź w kefirze .Warzywa umyć i ugotować w skorupkach, w osolonej wodzie/wkładamy do wrzątku/ buraki osobno gotujemy.też w skorupkach.Warzywa mają być lekko twarde.Po ugotowaniu odlewamy wodę i odstawiamy do zupełnego ostygnięcia,potem obieramy ze skórki.Gotowe śledzie osączamy,kroimy na 2 -3 cm,części i układamy na długim półmisku, cebula biała, pokrojona w kostkę ,pokrywamy śledzie.Polewamy lekko olejem,następnie na grubej tarce trzemy po kolei ziemniaki/ można troszkę posolić,marchewkę, a na końcu buraczki.Układamy to w piramidkę.To wszystko pokrywamy majonezem,zostawiamy do zmelasowania w lodówce. Życzę smacznego.
Mati13
5 :)