ela180752

ela180752

Kucharz
[Przepisów: 6]

Szuba-śledź pod pierzynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie smaczne,łatwe i szybkie w wykonaniu.

Szuba-śledź pod pierzynką

Składniki:

Szuba-śledź pod pierzynką

 

  • zsiadłe,lub kefir - 1 litr.1/4 szklanki oleju,sól .Majonez duży dekoracyjny/jest gęsty i nie rozlewa się/

Sposób przygotowania:

Szuba-śledź pod pierzynką
Śledzie matias namoczyć w zsiadłym mleku z dodatkiem około litra wody,tak by były zupełnie pokryte,bądź w kefirze .Warzywa umyć i ugotować w skorupkach, w osolonej wodzie/wkładamy do wrzątku/ buraki osobno gotujemy.też w skorupkach.Warzywa mają być lekko twarde.Po ugotowaniu odlewamy wodę i odstawiamy do zupełnego ostygnięcia,potem obieramy ze skórki.Gotowe śledzie osączamy,kroimy na 2 -3 cm,części i układamy na długim półmisku, cebula biała, pokrojona w kostkę ,pokrywamy śledzie.Polewamy lekko olejem,następnie na grubej tarce trzemy po kolei ziemniaki/ można troszkę posolić,marchewkę, a na końcu buraczki.Układamy to w piramidkę.To wszystko pokrywamy majonezem,zostawiamy do zmelasowania w lodówce. Życzę smacznego.