Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 340]

Szybka botwinka na rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna i szybka sezonowa zupa z botwinki. Można wykorzystać do niej tradycyjny niedzielny rosół, zamiast przerabiać go na poniedziałkową pomidorówkę ;)

Szybka botwinka na rosole

Składniki:

Szybka botwinka na rosole

 

Sposób przygotowania:

Szybka botwinka na rosole
Rosół z poprzedniego dnia odcedzić. Zostawić marchewkę, pietruszkę i seler - włoszczyznę dowolnie pokroić albo grubo utrzeć i ponownie połączyć z rosołem.

Botwinkę przebrać, wypłukać pod bieżącą zimną wodą, odcedzić i pokroić w paseczki razem z łodyżkami, po czym dodać do gorącego rosołu. Gotować na małym płomieniu, aż liście zmiękną.

Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, zalać jak najmniejszą ilością gorącej wody, doprawić jarzynką do zup lub solą i ugotować do miękkości. Wlać do zupy razem z wywarem.

Zupę połączyć z drobno utartymi buraczkami z zalewy octowej, doprawić cukrem, czosnkiem, pieprzem i płynną przyprawą do zup. Na końcu dodać drobniutko posiekany koperek i młody lubczyk.



Na talerzu zupę przybrać kleksem kwaśnej gęstej śmietany i posypać posiekanym jajkiem na twardo.



Buraki marynowane można zastąpić startym gotowanym burakiem, a całość doprawić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.