dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Szybka stefanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciasto z masą na bazie mleka i kaszy manny, przekładne herbatnikami i oblane mleczną polewą czekoladową.

Szybka stefanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybka stefanka

 

  • 4 paczki herbatników
  • 1 1/2 szkl mleka
  • cukier waniliowy
  • 3 łyż kaszy manny
  • 7 dag masła
  • 150 g chałwy waniliowej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • Polewa:
  • 2 łyż masła
  • 1 łyż mleka
  • 3 łyż cukru
  • 1 łyż kakao

Sposób przygotowania:

Szybka stefanka
Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem waniliowym. Dodajemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Do masy dodajemy posiekaną chałwę i wiórki kokosowe (1 łyżkę odkładamy do posypania wierzchu polewy). Herbatnikami wykładamy dno formy. Wlewamy połowę masy. Przykrywamy herbatnikami. Wlewamy pozostałą masą i ponownie przykrywamy herbatnikami. Wszystkie składniki polewy zagotowujemy i całość chwilę gotujemy. Polewą oblewamy ciasto i posypujemy pozostałymi wiórkami. Ciasto dobrze schładzamy. Smacznego!
Szybka stefanka
Herbatnikami wykładamy dno i boki formy.
Szybka stefanka
Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę mannę.
Szybka stefanka
Do masy mlecznej dodajemy posiekaną chałwę.
Szybka stefanka
Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.