reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto „Stefanka”

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

„Stefanka” to propozycja nie tylko na święta, ale też na pozostałe miesiące w roku.

Ciasto „Stefanka”

Składniki:

Ciasto „Stefanka”

 

 

  • 130 g cukru

 

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

 

 

  • 3 łyżki miodu prawdziwego

 

 

 

  • Masa:

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 9 łyżek kaszy manny ( nie płaskie i nie bardzo kopiate)

 

 

  • cukier waniliowy

 

  • dodatkowo

 

  • dżem wiśniowy ( lub inny ulubiony)

 

  • Polewa

 

 

  • 9 łyżek wody

 

  • 2 kopiate łyżki kakao

 

  • 4 łyżki mleka w proszku ( niegranulowane)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto „Stefanka”
Ciasto: Mąkę, sodę,cukier i masło siekamy, tak jak na kruche i jak mamy już drobną kruszonkę dodajemy miód i jajka. Wyrabiamy szybko, dzielimy na trzy jednakowe części, każdą wkładamy do woreczka i do lodówki na 30 minut. Każdą część wałkujemy na wymiary blaszki ( u mnie standardowa) i pieczemy osobno przez 15 minut w temperaturze 160 st. Ja piekę na papierze do pieczenia, jest łatwiej wyciągnąć, ale musimy go zdjąć nim ciasto wystygnie. Tak samo postępuje z następnymi plackami. Masa: Zagotowujemy litr mleka ( odlewamy 1/3 szklanki, mieszamy z kaszą manną), dodajemy masło, cukier, cukier waniliowy i kaszę mannę - gotujemy przez 7-9 minut, aż masa zgęstnieje. Pierwszy placek smarujemy dżemem, smarujemy połową ciepłej masy. Przykrywamy drugim ciastem, lekko dociskamy i smarujemy dżemem i resztą masy, na górę ostatni placek- dociskamy.Na górę polewa Margarynę cukier i wodę zagotowujemy i dodajemy kakao i mieszamy do całkowitego połączenia składników, zagotowujemy. Polewę gotujemy około 1-2 minuty. Lekko studzimy i dodajemy mleko w proszku i ucieramy mikserem. Od razu wykładamy na ciasto. Masa jest dość gęsta i szybko zastyga.