lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tarta Tatin - odwrócona tarta jabłkowa

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Klasyczna odwrócona tarta z jabłkami, wielki przysmak kuchni francuskiej. Wyszła bardzo smaczna - polecam.

Tarta Tatin - odwrócona tarta jabłkowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tarta Tatin - odwrócona tarta jabłkowa

 

  • 200g mąki pszennej
  • 20g cukru
  • 100g masła w temperaturze pokojowej pokrojonego w kosteczkę
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody

 

  • 6 dużych jabłek obranych i bez gniazd nasiennych
  • 150g masła pokrojonego drobno
  • 150g cukru
  • 4 gałki lodów (śmietankowo-waniliowych) ja robiłam bez lodów
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku

 

Sposób przygotowania:

Tarta Tatin - odwrócona tarta jabłkowa
Z mąki żółtka cukru,masła i wody zagniotłam ciasto wstawiłam je na 30 minut do lodówki. W tym czasie obrałam jabłka i wycięłam nasionka pokroiłam w ćwiarteczki prawie płaskie.



Karmel: Cukier przesmażamy w rondelku z masłem mieszamy cały czas równomiernie kiedy zaczyna nam się robić karmel przekładamy do naczynia ja przełożyłam do żaroodpornego i poukładałam jabłka na nim jedno obok drugiego .Wstawiłam na gaz i chwile tak zostawiłam pod przykryciem aby utworzyła się piana Posypałam cynamonem.



Ciasto rozwałkowałam i położyłam na jabłka zwijając lekko brzegi do środka wstawiłam do piekarnika .Piekłam 35 minut w 180 stopniach. Wyjęłam poczekałam ,aż naczynie będzie w miarę letnie abym mogla wyjąc tarte. Położyłam na wierzch talerz i obróciłam do góry nogami lekko popukałam tłuczkiem w naczynie i ciasto wyszło było idealne sos nie wyciekał nigdzie.Akurat nie miałam lodów ale smaczniejsze by było z chłodnymi lodami :)
Tarta Tatin - odwrócona tarta jabłkowa
cukier przesmażamy z masłem tak powstanie nam karmel
Tarta Tatin - odwrócona tarta jabłkowa
jabłka układamy na karmelu jedno za drugim dosyć ciasno
Tarta Tatin - odwrócona tarta jabłkowa
Posypujmy cynamonem na wszystkich jabłkach
Tarta Tatin - odwrócona tarta jabłkowa
trzymamy na gazie jabłka w karmelu z 5-10 minu aby wytworzyla sie piana i przeszła na jabłka wtedy wyłączamy gaz i na to wykładamy ciasto
Tarta Tatin - odwrócona tarta jabłkowa
tarta tatin