Sposób przygotowania:
Tarta Tatin - odwrócona tarta jabłkowa
Z mąki żółtka cukru,masła i wody zagniotłam ciasto wstawiłam je na 30 minut do lodówki. W tym czasie obrałam jabłka i wycięłam nasionka pokroiłam w ćwiarteczki prawie płaskie.
Karmel: Cukier przesmażamy w rondelku z masłem mieszamy cały czas równomiernie kiedy zaczyna nam się robić karmel przekładamy do naczynia ja przełożyłam do żaroodpornego i poukładałam jabłka na nim jedno obok drugiego .Wstawiłam na gaz i chwile tak zostawiłam pod przykryciem aby utworzyła się piana Posypałam cynamonem.
Ciasto rozwałkowałam i położyłam na jabłka zwijając lekko brzegi do środka wstawiłam do piekarnika .Piekłam 35 minut w 180 stopniach. Wyjęłam poczekałam ,aż naczynie będzie w miarę letnie abym mogla wyjąc tarte. Położyłam na wierzch talerz i obróciłam do góry nogami lekko popukałam tłuczkiem w naczynie i ciasto wyszło było idealne sos nie wyciekał nigdzie.Akurat nie miałam lodów ale smaczniejsze by było z chłodnymi lodami :)
Karmel: Cukier przesmażamy w rondelku z masłem mieszamy cały czas równomiernie kiedy zaczyna nam się robić karmel przekładamy do naczynia ja przełożyłam do żaroodpornego i poukładałam jabłka na nim jedno obok drugiego .Wstawiłam na gaz i chwile tak zostawiłam pod przykryciem aby utworzyła się piana Posypałam cynamonem.
Ciasto rozwałkowałam i położyłam na jabłka zwijając lekko brzegi do środka wstawiłam do piekarnika .Piekłam 35 minut w 180 stopniach. Wyjęłam poczekałam ,aż naczynie będzie w miarę letnie abym mogla wyjąc tarte. Położyłam na wierzch talerz i obróciłam do góry nogami lekko popukałam tłuczkiem w naczynie i ciasto wyszło było idealne sos nie wyciekał nigdzie.Akurat nie miałam lodów ale smaczniejsze by było z chłodnymi lodami :)
kołczu
lalunia
Zgadza się bardzo smaczna i oryginalna w smaku :)
zbysiowa
lalunia
oj tak pycha
Natala1210
lalunia
Jest potwierdzam :)
Elficzna
lalunia
Chętnie bym zobaczyła jak robiłaś :)