Sposób przygotowania:
Szybka tarta z jabłkamiETAP 1

Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka obcinamy każdy bok, odcinając paski o szerokości około 1 cm.
ETAP 2

Ciasto przekładamy na przygotowaną blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wzdłuż brzegów przyklejamy odcięte pasy, tworząc ramkę. Przyklejone ciasto także smarujemy jajkiem.
ETAP 3

Jabłka obieramy, przekrawamy, usuwamy gniada nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
Plasterki układamy na całej powierzchni ciasta francuskiego zakładając jeden na drugi.
ETAP 4

Jabłka delikatnie oprószamy cynamonem. Następnie przygotowujemy cynamonowo waniliową kruszonkę. W tym celu do miski przekładamy cukier, mąkę, cukier waniliowy, masło i ok 1/3 łyżeczki cynamonu.
ETAP 5

Z przygotowanych składników w dłoniach wykonujemy kruszonkę. Gotową wykładamy na jabłka.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Tarte pieczemy około 25 minut w 190°C. Gotowe.